YAHUDİNİN KOSHERİ ASLA HELAL DEĞİLDİR

“Koşer, Yahudiliğe göre; yenilmesi ve kullanılmasında dinen bir sakınca bulunmayan helal ürünlerdir.” cümlesi külliyen yanlıştır. Helal kelimesi herhangi eşya veya eylemin sıfat adı değildir. Dolayısı ile Yahudi’nin helali, Hiristiyan’ın helali, Budist’in helali gibi yaftalamalar yapamayız. Helal kavramı Rabbani bir kavramdır. Allah(cc)’a aittir.

Bir zamanlar bilhassa Amerika’da, Avrupa’da yaşayan Müslümanlar helal algılaması ile harıl harıl Kosher damgalı ürünleri yediler, halen de yemeye devam edenler var.

Biz bu konuyu sitelerimizde 2007 yılından beri anlatmaya çalışıyoruz. Kosher Helalin eş anlamlısı değildir. İlk yazımızın linkini altta bulacaksınız

‘’O halde O’nun ayetlerine inanıyorsanız, üzerine Allah’ın ismi anılanlardan yiyin. Size ne oluyor ki üzerine Allah adı anılan şeylerden yemiyorsunuz? Halbuki kendisine çaresiz kalıp muhtaç olduğunuz şeylerin dışında size haram kıldığı şeyleri, size ayrı ayrı açıklamıştır. Muhakkak ki birçoğu ilmin dışında kendi arzularıyla saptırırlar. Rabbin kendisi, haddi aşanları çok iyi bilir. Üzerine Allah’ın ismi anılmayan şeylerden yemeyin. Çünkü o muhakkak Allah’a itaatsizliktir. Hakikaten şeytanlar sizinle mücadele etmeleri için kendi dostlarına fısıdarlar. Eğer onlara itaat ederseniz, elbette siz de eş tanıyanlardan olursunuz .’’ En’am suresi (6), ayetler 118, 119, 121

HELAL NEDİR?
Helal, Allah(cc) tarafından meşru, izin verilmiş manasına gelen bir Arapça kelimedir.
Hangi çeşit gıda maddeleri olursa olsun yiyeceklerimiz ve içeceklerimiz , alışvrişlerimiz, ticaretlerimiz bizatihi Allâh (cc)’ ın helal kıldığı maddelerden ve amellerden olmalıdır.

Kur’an’da 50 yerde geçen Helal kavramı ne insanlara ve ne de toplumlara bırakılmıştır.Bizatihi Allah(cc)’ın onayladığı bir eylem olan Helali bu sebeple, Yahudi’nin Kosheri için asla kullanamayız.

News Reporter